OPĆENITE PREPORUKE ZA NOŠENJE S AKTUALNIM OKOLNOSTIMA

Covid-19 epidemija i prirodne katastrofe poput potresa su situacije nad kojima nemamo kontrolu. Međutim, i dalje imamo kontrolu nad svojim doživljavanjem i ponašanjem.

Iako se ljudi međusobno razlikuju u načinima suočavanja sa stresnim situacijama, navest ćemo neke općenite preporuke koje mogu olakšati prilagodbu na novonastale okolnosti:

PRILAGODITE SVAKODNEVNI NAČIN ŽIVOTA

 • U ovakvim okolnostima treba nastojati živjeti „dan po dan“, ali istodobno na dnevnoj razini napraviti raspored aktivnosti za djecu i za sebe ako smo doma. U raspored treba uključiti vrijeme za rad od kuće (ako radimo), kućanske poslove, zajedničko igranje i učenje s djecom, te vrijeme za odmor, zabavu i opuštanje u zatvorenom prostoru.

BUDITE AKTIVNI

 • Ako se više vremena provodi doma ili u samoizolaciji, vrijeme se može iskoristiti za obavljanje poslova za koje nije bilo vremena dok ste bili u punom radnom pogonu. Odaberite poslove koji vam čine zadovoljstvo i ugodu. Kada završite posao budite zadovoljni sobom.
 • Također, svoje aktivnosti i poslove prilagodite postojećim okolnostima, poput primjerice muzičara koji održavaju virtualne koncerte, sportaša koji i dalje treniraju u kućnim uvjetima i sl.

KOMUNICIRAJTE S DRUGIMA I DALJE

 • Tražite podršku od drugih i pružite je drugima poštujući pravila socijalnog distanciranja. Uobičajeni oblici komuniciranja s drugima trenutno su zdravstveno rizični. Pronađite stoga alternativne vidove komunikacije s drugima koristeći dostupnu tehnologiju i podijelite svoje misli i osjećaje. Razgovarajući o svojim osjećajima, postajemo ih svjesni i uspostavljamo kontrolu nad njima.

POMOZITE DRUGIMA

 • Zaokupljenost vlastitim mislima i osjećajima, posebice osjećajima tuge, bespomoćnosti, zabrinutosti i ljutnje može se preusmjeriti na rad s drugima kojima je potrebna konkretna pomoć. Pomozite starijima, bolesnima, osobama s invaliditetom. Do sada su se već brojni ljudi, u skladu sa svojim mogućnostima, uključili u brigu za starije i bolesne sugrađane. Vodite uvijek računa o tome da pomoć pružate na zdravstveno ispravan način za sebe i druge.

INFORMIRAJTE SE U SKLADU SA SVOJIM POTREBAMA

 • Nacionalni stožer za civilnu zaštitu svakodnevno izvještava javnost o novim zbivanjima. Brojni mediji prenose te i mnoge druge informacije vezane za pandemiju Covid -19 i posljedice potresa. Praćenje informacija je u ovakvoj situaciji važno. Međutim, pretjerano slušanje i gledanje vijesti može kod nekih pojedinaca izazvati pretjeranu zabrinutost i druge neugodne emocije. Pratite i poštujte svoje osjećaje koji se javljaju tijekom praćenja vijesti te prilagodite tome količinu dnevnog informiranja.

PRILAGODITE SE DRUGAČIJEM NAČINU ŽIVOTA U OBITELJI

 • Članovi mnogih obitelji nisu naučili toliko puno vremena provoditi zajedno u zatvorenom prostoru. Ovakva nagla i  promjena može biti dodatni izazov za sve ukućane i može potaknuti pojavu konflikata unutar obitelji.
 • Njegujte mirne načine međusobne komunikacije. Definirajte s članovima obitelji svoje i njihove obaveze. Uvažavajte individualne potrebe svojih najbližih. Pronađite svoj prostor u stanu u kojem se osjećate ugodno i opušteno te u kojem možete provesti neko vrijeme tijekom dana sami. Ako nemate vlastitu sobu pokušajte se s članovima obitelji dogovoriti za svoj osobni kutak u stanu u koji se možete privremeno povući. Isto vrijedi i za sve druge članove vaše obitelji.

ZADRŽITE ILI STVORITE ZDRAVE ŽIVOTNE STILOVE

 • U postojećim okolnostima izuzetno je važno paziti na sve aspekte zdravlja. Pokušajte održati ili stvoriti zdrave životne stilove. Nastojte jesti umjereno, nutritivno izbalansiranu hranu koja jača imunitet. Iako možda ne radite trenutno, nastojte zadržati prirodan ritam budnosti i sna te nastojte dovoljno dugo spavati. Redovito vježbajte. Izbjegavajte konzumiranje alkohola i drugih psihoaktivnih tvari. Zdravim životnim stilovima i sami možemo doprinijeti borbi protiv Covid-19 i poticati vitalnost prirodnim putem.

ISTRAŽUJTE SVOJU KREATIVNOST

 • Ovo su okolnosti koje nas sve potiču na brojne i brze promjene u mnogim životnim područjima: radnom, obiteljskom, socijalnom. Budite kreativni i uporni u istraživanju novih mogućnosti vašeg djelovanja u svakom od ovih područja.

OPUSTITE SE

 • Nastojte se svaki dan opustiti prakticiranjem meditacije i/ili korištenjem neke od tehnika relaksacije poput vježbi disanja, opuštanja mišića, autogenog treninga. Slušajte opuštajuću muziku, gledajte komedije, čitajte književna djela prožeta humorom, izmjenjujte viceve, duhovite video-klipiće i sličice preko društvenih mreža i puno, puno se smijte.

SAGLEDAJTE AKTUALNU SITUACIJU IZ DRUGE PERSPEKTIVE

 • Ugroze koje su nas zadesile osim svojih brojnih negativnih aspekata, imaju i neke pozitivne. Mogu nas potaknuti da dublje razmislimo o sebi i svojim odnosima s drugima, dosadašnjem načinu života, sustavu vrijednosti i osobnim ciljevima te da ih u promijenjenim okolnostima redefiniramo. Pokušajte ove teške okolnosti ili barem neke njihove elemente iskoristiti za osobni rast i razvoj.

I na kraju, povremeni i prolazni osjećaji tuge, neraspoloženosti, potištenosti, zabrinutosti, nesigurnosti su očekivani u postojećim okolnostima. Ako perzistiraju i značajno vam otežavaju svakodnevno funkcioniranje potražite psihološku pomoć.

Sanja Mršić Jurina

U sljedećoj objavi ćemo iznijeti neke psihološke reakcije na traumatski događaj koje se mogu javiti kod djece i mladih.

Categories:

Tags:

No responses yet

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *